Training in de wintermaanden

Als het buiten koud en nat aan het worden is kun je met handbiken gewoon niet lekker trainen in Nederland. Tijdens een evenement in de zomer kwam ik een Ijshockeyer tegen in een handbike die het handbiken als zomertraining voor het ijshockeyen gebruikte. Met ijshockey gebruik je net wat andere spieren en je hebt meer spieren nodig om de stabiliteit in je buik en rug te houden. De rest van de combinatie is wel goed. Ik heb het een keer geprobeerd en het is erg leuk en behoorlijk uitdagend. Maar… het is behoorlijk koud en ik zoek mijn heil liever in de warmere oorden. Mocht je willen kun je natuurlijk altijd zelf een keer gaan kijken in Dordrecht of Amsterdam.

Op Dinsdag zijn er trainingen in Dordrecht bij de Polar Bears en op zondag in Amsterdam bij de para ijshockeyers van de Amsterdam Tigers.

Het grote verschil zit hem in de balans. Bij het handbiken heb je minder inspanning nodig om balans te houden omdat de wielen verder uit elkaar staan. Bij het Para Ijshockeyen zit je in / op een slee die balanceert op twee ijzers die bij de betere en snellere spelers maar een centimeter uit elkaar staan. Je duwt jezelf voort door met twee sticks in het ijs te prikken en sturen door de balans van de slee te veranderen. Vandaar de kracht die je moet gebruiken. Een uurtje trainen is een behoorlijk inspanning.

De websites zijn vaak in het Engels over ijshockey maar de teams zijn natuurlijk Nederlands. De oriëntatie in het Engels is dat komt omdat er in Nedeland maar weinig teams zijn en de wedstrijden eigenlijk altijd direct Internationaal zijn. De sport is stevig en het gaat er soms best hard aan toe. Maar echt gevaarlijk is het niet, je bent beschermd met body protector, helm, handschoenen, scheenbeschermers en elleboogbeschermers. Dat alles zorgt ervoor dat er eigenlijk maar zelden een blessure is te betreuren.

Para ijshockey

In Amsterdam en Dordrecht is er voldoende materiaal om de sport te proberen maar maak wel even vooraf een afspraak. dan zorgen ze dat er voldoende begeleiding beschikbaar is.